KOL

KOL er en kronisk betændelsestilstand i lungerne, som medfører hurtigt tab af lungefunktion.


Når du har KOL, kan du ikke trække vejret så let, som andre kan. Derfor har du lettere ved at få åndenød. Det er ikke en rar oplevelse.


Hos mennesket er lungefunktionen fuldt udviklet ved 25-30 års alderen. Derefter taber alle med alderen lidt i lungefunktion. Men det medfødte overskud i lungefunktion er imidlertid så stort, at mennesker kan blive 100 år uden at tabet bliver mærkbart.


Anderledes er det for mennesker med KOL, som mister lungefunktion i et tempo, som er to til tre gange for hurtigt. Og et så hurtigt tab kan overskuddet i lungefunktion ikke kompensere for i længden. De første tegn på det hurtige tab i lungefunktion - fx åndenød - melder sig i 50-70 års alderen.


En person, der har KOL, vil have åndenød - eventuelt også i hvile. Med svær eller meget svær KOL kan du have blålige læber som følge af iltmangel.


Mange med KOL gør derfor meget for at undgå åndenød. Det bedste, du kan gøre for at undgå åndenød, er at dyrke motion. For når du holder dig i form, vil du ikke få så meget åndenød i forbindelse med dine daglige aktiviteter.


Årsagen til KOL er næsten altid tobaksrygning, men sygdommen kan også ramme ikke-rygere.


Over halvdelen af rygere, som er blevet 70 år, vil have KOL - de fleste i mild grad.


Hvis du er ryger og er over 35 år gammel og oplever hoste eller andre symptomer fra luftvejene, så kontakt os med henblik på en lungefunktionsundersøgelse.

KOL


KontaktEmail


Receptfornyelse


Tidsbestilling


NB: Lukket i uge 7.